F.A.Q.


Waar kun je een supersola allemaal gebruiken?

Een supersola is 1,86 meter lang x 1,16 meter breed x 0,11 (ingeklapt)/0,43 (uitgeklapt) meter hoog en weegt ongeveer 40Kg (zonder water).

Jazeker, hij is zeer geschikt voor een platte ondergrond. We adviseren om vanaf de eerste verdieping 50cm van de rand van het dak te blijven omdat hier bij zeer heftige stormen turbulentie kan ontstaan.

Zo lang de supersola plat op het balkon kan staan wel. Hou wel rekening met de afmetingen 1.86m bij 1,16m. De supersola is niet geschikt om aan een reling vast te maken. Supersola heeft wel de ambitie om een kleinere variant uit te brengen, maar kan daar op dit moment geen tijdspad aan verbinden. Wil je op de hoogte blijven schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Ja dat mag, als je het dak sowieso mag gebruiken dan is er geen enkel probleem, als het dak niet meegehuurd wordt dan is het misschien verstandig dit te bespreken met verhuurder.

Dat kan, maar het is niet echt aan te raden. Je zult hem iedere keer dat je gaat rijden of varen binnen moeten zetten of toch vast moeten maken

Nee helaas, ondanks dat hij blijft drijven adviseren wij dit niet, we hebben hem er niet op ontworpen.

Rond je dakrand kan er bij heel heftige stormen turbulentie ontstaan die de supersola toch kunnen laten schuiven over het dak. Daarom raden wij je aan om een afstand van 50cm per verdieping tot aan de dakrand te houden. Op de eerste verdieping raden we je dus aan om 50cm van de dakrand te blijven, op de tweede verdieping 100cm, op de derde verdieping 150cm en voor de 4e verdieping 200cm, echter alleen als het dak niet in het open veld staat. Is jouw dak hoger dan 12m of op de 4e verdieping en wel in het open veld? neem dan contact op!

Helaas, de supersola is alleen geschikt voor platte ondergronden, hij zit namelijk niet vast en zou dus van een schuin dak afschuiven.

Ja! Plug & play zonnepanelen, zoals de Supersola, vallen onder de warenwet (nVWA), net zoals andere elektrische laagspanningsapparatuur. Daarmee dient de Supersola zich te conformeren aan de CE-markering eisen voor laagspanningsapparatuur (Wat ook het geval is bij de Supersola).

Apparatuur die door middel van aansluitsnoeren en verlengsnoeren op de elektriciteitsvoorziening wordt aangesloten vallen niet onder de het bouwbesluit uit 2012. De NEN1010 is dan ook niet van toepassing op plug & play zonnepanelen, zoals de Supersola.


Hoe werkt een supersola?

Ja, elk stopcontact werkt in principe 2 richtingen op! Verder is het goed om te weten dat we het systeem hebben beveiligd; pas als de supersola herkent dat hij in het stopcontact zit komt er stroom op de stekker te staan. Je kunt dus nooit een schok krijgen van de pinnen in de stekker. Wel adviseren we je bij meer dan 3 supersola's om een aparte groep te gebruiken. En zorg ervoor dat het stopcontact waarop je de supersola aansluit geaard is.

Nee hoor dat is niet nodig, vrijwel alle nederlandse meters draaien terug als je meer produceert dan verbruikt. Zie ook salderen.

Ja! In alle gevallen kun je de stroom direct gebruiken en heb je recht op een meter die kan terugleveren. In vrijwel alle gevallen telt je meter automatisch terug als je geen stroom verbruikt maar de supersola wel produceert. Als je een meter met een draaischijf, of een slimme meter hebt is het zeker dat je automatisch kunt terugleveren. In alle andere gevallen kun je een foto van jouw meter sturen, dan kunnen wij het voor je nakijken!

Ja, vrijwel alle nederlandse meters zijn geschikt en je hebt sowieso recht op een meter die kan terugleveren. Als je een meter met een draaischijf, of een slimme meter hebt is het zeker dat je automatisch kunt terugleveren. In alle andere gevallen kun je een foto van uw meter sturen, dan kunnen wij het voor je nakijken!

Zolang je niet meer dan 3 panelen aansluit hoef je op basis van de NEN1010:2007 inderdaad niet de meterkast in.

In principe kun je oneindig veel panelen aansluiten. Maar wanneer je de panelen via het stopcontact aansluit adviseren wij maximaal 3 supersola's per groep waar andere apparaten op aangesloten zijn. Met een kabel direct naar een vrije groep in de meterkast kun je probleemloos 15 panelen per groep aansluiten. Wil je meer dan 15 panelen? Stuur ons een mailtje en we helpen je graag verder!

Nee hoor, elk paneel heeft twee aansluitingen. Hierdoor kun je ze gemakkelijk doorlussen en hoeft er maar 1 kabel naar je stopcontact (of meterkast).

Wij adviseren je een monitorsysteem erbij te bestellen. Op www.energieverbruiksmanagers.nl vind je een overzicht van verschillende energieverbruiksmanagers.

Nee, in deze versie hebben we besloten geen accu te plaatsen aangezien de terugverdientijd in nederland nog te lang is.

Nee helaas, omdat we willen voorkomen dat je een schok kan krijgen van de pinnen in de stekker is de supersola zo beveiligd dat hij automatisch uit gaat als hij geen verbinding meer heeft met het stroomnetwerk.

Nee, de supersola kun je direct aansluiten. Alle benodigde elektronica is geïntegreerd.

Wij adviseren je om eens per jaar het paneel schoon te maken met water en te checken of er nog voldoende water in zit.

Standaard is het snoer van de stekker 5 meter. Langere afmetingen kunnen ook besteld worden tegen een kleine meerprijs. Je kan het snoer ook verlengen met een verlengsnoer.


Kan er iets misgaan..?

Jazeker, we hebben het uitgebreid getest en gaan zelfs veel verder dan de meeste 'vaste' zonnepanelen. Als het geen probleem is voor vaste panelen, dan is het zeker geen probleem voor de supersola!

Wanneer een supersola volledig is gevuld dan weegt hij iets minder dan 110kg op een oppervlak van 1,86x1,16m; dit is dus minder dan 55kg/m2. Een dak waar je met drie personen op kunt staan kan dus makkelijk 3 supersola's houden.

Officieel is het verplicht om je zonnepanelen aan te melden bij de netbeheerder. De lokale netbeheerders hebben daarvoor de volgende website in het leven geroepen, www.energieleveren.nl. Voordeel daarvan is dat ze dan ook gelijk controleren of je meter geschikt is voor teruglevering en zo niet deze kosteloos komen vervangen. We raden ook aan je zonnepanelen te melden bij je energie leverancier, maar dat is niet verplicht.

Nee hoor, zolang je maximaal 3 panelen op een aardlek-groep aansluit en de supersola gevuld hebt voor het gewicht is er niets gevaarlijks aan.

In principe niet, maar als je de supersola op een dak van iemand anders zet is het misschien toch een idee om te checken of dit ok is :-)

Ja hoor, 10cm water is geen enkel probleem, meer zou tijdelijk ook wel even kunnen (max. 18,8cm) maar dan staat een deel van het paneel onder water waardoor je mogelijk even minder opbrengsten hebt.

Geen enkel probleem, we hebben de supersola ontworpen om volledig te kunnen bevriezen.

Nee, de supersola is ontworpen om tegen meer wind te kunnen dan een 'standaard' plat dak systeem. Maar belangrijk is natuurlijk dat je ze niet te dicht bij de rand van het dak zet, wij adviseren 50cm per verdieping en dat hij vol met water zit. (Op de eerste verdieping raden we je dus aan om 50cm van de dakrand te blijven, op de tweede verdieping 100cm, op de derde verdieping 150cm en voor de 4e verdieping 200cm, echter alleen als het dak niet in het open veld staat. Is jouw dak hoger dan 12m of op de 4e verdieping en wel in het open veld? neem dan contact op!).

Onze panelen voldoen aan de IEC/EN 61215 norm en worden o.a. getest op impact van hagelstenen van 50mm doorsnee met hoge snelheid.

Die houden de windvanger op zijn plaats, maar ook zonder deze elastieken blijft de supersola keurig op zijn plek staan bij storm.

Geen enkel probleem, we hebben de supersola ontworpen om beter tegen wind te kunnen dan 'normale' systemen. Maar belangrijk is natuurlijk dat je ze niet te dicht bij de rand van het dak zet, wij adviseren 50cm per verdieping en dat hij vol met water zit. (Op de eerste verdieping raden we je dus aan om 50cm van de dakrand te blijven, op de tweede verdieping 100cm, op de derde verdieping 150cm en voor de 4e verdieping 200cm, echter alleen als het dak niet in het open veld staat. Is jouw dak hoger dan 12m of op de 4e verdieping en wel in het open veld? neem dan contact op!).

Dit valt reuze mee; door de afmetingen (1,86x1,16m) en het leeggewicht (40kg) is het aan te raden om hem met twee personen te verplaatsen. En het duurt ongeveer 10 minuten om alle 70 liter water uit de supersola te halen. Daarnaast zit het paneel op 6 punten vast aan de bodem met een ingewikkeld mechanisme, waardoor je wel even bezig bent om hem los te maken. Dus de kans dat ze alleen de bodem laten staan, achten wij ook niet heel groot.

In principe vallen supersola's onder je inboedelverzekering echter dit verschilt per polis, we moeten je dus helaas aanraden om je polis te bekijken of het je verzekeraar te vragen. supersola's vallen niet onder je opstalverzekering aangezien het een roerend goed is.


Installatie? Hoe dan?

1. Openklappen
2. Vullen met water
3. Stekker in het stopcontact
klaar!

Heel simpel;
1.Stekker uit het stopcontact
2.Water weglaten lopen
3.Dichtklappen
Klaar om mee te nemen naar je nieuwe huis!

Het beste resultaat geeft de supersola als hij met de voorkant naar het zuiden staat; maar ook naar het oosten of westen levert hij nog behoorlijk veel op (ongeveer 90%). Hoe verder hij naar het noorden staat hoe minder hij oplevert. Echt richting het noorden (ongeveer 75%) raden wij af aangezien hij dan het minste oplevert.

Ja, vrijwel alle nederlandse meters zijn geschikt en je hebt sowieso recht op een meter die kan terugleveren. Als je een meter met een draaischijf, of een slimme meter hebt is het zeker dat je automatisch kunt terugleveren. In alle andere gevallen kun je een foto van jouw meter sturen, dan kunnen wij het voor je nakijken.

Dit hangt af van waar je de supersola neerzet. Wij adviseren hem altijd volledig (70l) te vullen. Mocht je hem echter tijdelijk in een tuin neerzetten dan kun je afhankelijk van de wind ook met minder volstaan. Ook als je meerdere supersola's aan elkaar klikt is het mogelijk hem niet volledig te vullen daar ze elkaars ballast delen; dit kan handig zijn als je dak een maximaal totaalgewicht kan dragen. Wil je advies hierover? We helpen je graag!


Echt Duurzaam?

We assembleren de supersola bij de Sociale Werkplaats in Rotterdam, de behuizing en scharnieren worden in Nederland gemaakt en de panelen en omvormer komen uit het buitenland.

Jazeker, met 1 supersola produceer je ongeveer zoveel stroom als een energie zuinige wasmachine en een stofzuiger in een jaar nodig hebben.

Per supersola bespaar je ongeveer 113 kg CO2 per jaar. Over 25 jaar is dat dus maar liefst 2.830 kg CO2 oftewel 25.729 kilometer rijden in een Volkswagen Golf (op basis van wat Volkswagen zelf opgeeft).

Stichting Natuur & Milieu heeft dit uitgezocht: "na 3 jaar elektriciteitsproductie heeft een zonnesysteem net zoveel energie bespaard, als er nodig was voor de productie van het systeem. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee; de rest van de 22 productieve jaren is elke opgewekte kWh netto milieuwinst".


Wat levert het op?

De supersola is voorzien van een 270Wp paneel; het hangt van je locatie en schaduw af hoeveel hij opbrengt. Maar ongeveer 400kWh in Zuid Frankrijk en 240kWh per jaar in Nederland. Met 1 supersola in Nederland produceer je ongeveer zoveel stroom als een energie zuinige wasmachine en een stofzuiger in een jaar nodig hebben.

Er is geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen. Wel kan je de btw terugvragen. Raadpleeg de Energiesubsidiewijzer voor een overzicht van lokale subsidieregelingen rond jouw woonplaats.

Ja dat kan! Omdat je energie produceert kan je je aanmelden bij de belastingdienst als ondernemer. Kijk op de website van Milieu Centraal voor een stappenplan om dit zelf te doen. Je kan het ook uitbesteden, al vanaf €99, hiervoor zijn verschillende btw teruggave diensten beschikbaar.

We verwachten dat de supersola makkelijk 25 jaar mee gaat. Op het zonnepaneel zit 25 jaar opbrengstgarantie. Op het belangrijkste elektronische onderdeel zit 20 jaar garantie.

Zonnepanelen verdienen zich ongeveer tussen de 6 en 10 jaar terug, afhankelijk van locatie en schaduw. De supersola zit ook in deze range.

Wanneer de supersola meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt 'draait de teller terug'. Als je een oude draaiteller hebt is dit letterlijk wat er gebeurt: hij draait terug. Bij een nieuwe 'slimme meter' wordt er apart bijgehouden wat er teruggeleverd is. Bij een slimme meter wordt de teruggeleverde stroom apart op de jaarrekening vermeld en automatisch afgetrokken van het totaal: dit heet salderen.

Alle beetjes helpen, dus we raden je aan sowieso 1 te plaatsen als dit past. Mocht je al je eigen stroom willen opwekken dan nemen wij als richtlijn het volgende ongeveer aan: Voor een eenpersoonshuishouden 6 supersola's en voor een vierpersoonshuishouden (gem. nederlands gezin) 14 supersola's. Maar als je jouw energierekening stuurt dan rekenen we het graag precies voor je uit!


Levering en bezorging

Vanaf 3 supersola's is verzending gratis. Daaronder €50(incl. btw). We proberen de verzendkosten zo laag mogelijk te houden door o.a. het transport zoveel mogelijk bij elkaar te bundelen. Maar de supersola past nou eenmaal niet door de brievenbus, dus zijn daar helaas ook kosten aan verbonden.

Zodra we je bestelling hebben goedgekeurd zullen we contact opnemen over de verwachte levertijd en een afspraak met je inplannen voor bezorging.

We nemen contact met je op om de verwachte levertijd te bevestigen en maken een afspraak met je over de bezorgdatum van jouw supersola.

Ja, dat is mogelijk bij ons magazijn op de Molengraaffsingel 12 te Delft. Zodra de bestelling klaar is voor verzending zullen we contact opnemen om een tijdstip af te spreken wanneer je de bestelling kan ophalen. Hou er wel rekening mee dat de afmetingen van 1,86m bij 1,16m in je auto passen. Bij het registreren van de bestelling kan je aangeven dat je de bestelling wilt op komen halen als verzendmethode.

Op dit moment is de supersola alleen nog verkrijgbaar in Nederland. Eerst volgende landen waar we naar toe willen uitbreiden zijn België en Duitsland. Blijf op de hoogte wanneer we zover zijn via onze nieuwsbrief.